2010. január 29., péntek

Bibliai építészet

Free Website Counters Free Website Counters
Sűrű építkezés, lakóházak a Biblia korában. A tetőszinten olajprés és sütőkemence.
A Biblia számos eseménye játszódik a házak felső szobájában vagy a háztetőn.. Izráel városainak alapvető építőanyaga a durván faragott kő volt, az áthidalásokat fagerendákkal oldották meg. A házak építésekor először egy egyszerű, kocka alakú, egyterű szobát falaztak, a tetőre pedig a külső falhoz illesztett lépcsősor vezetett. A tulajdonosok igényeinek növekedésével, az alsóbb szintekhez újabb szobákat illesztettek. A házak második, harmadik szintjére az épület belsejében levő létrákon lehetett feljutni. Nagyobb tárgyakat kívülről, a tetőn hagyott nyíláson át eresztettek le a lakásba.
Egy nagyobb ház belső tere létrákkal
Egyszerű épület, lépcsővel és emelőcsigával.
A sűrűn beépített városokban az egyes házak között, a tetőn át is lehetett közlekedni.
Városrészlet Jézus idejéből.
A városfalhoz "ragasztott" házak külső lépcsőin a fal tetejére juthattak, és viszonylag könnyen leereszkedhettek a falon (azaz a városon) kívülre. Így szöktek át Józsué kémei a városfalon:
  • Józsué 2:15 ... alábocsátá azért őket kötélen az ablakon (mert az ő háza a kőkerítésen [vagyis a városfalon] volt.
így szöktette meg Mikál Dávidot.
  • I.Sámuel 19:12t És lebocsátá Mikál Dávidot az ablakon; ő pedig elszaladt...A városfalra "ragadt" házaknak lehetett közvetlenül a falon kívülre nyíló ablaka is.
Pált is így menekítették ki a tanítványok Damaszkuszból [a fal tetejére feljutás egyik lakóház külső lépcsőjén történhetett - ez nem volt különös alpinista teljesítmény, a beszámoló nem is említi.].
  • ApCsel 9,24 Saulnak azonban tudomására jutott a merénylet terve. Még a kapukat is éjjel-nappal őrizték, hogy megölhessék; de a tanítványok elvitték, és éjjel a városfalon lebocsátották egy kosárban. Ld. a 2Kor11,32 -t is.
A házak tetején a napi forróság elmúltával pihentek, társadalmi életet éltek az emberek.
  • Birák 16:27 A ház pedig tele volt férfiakkal és asszonyokkal, és ott voltak a filiszteusok összes fejedelmei, és a tetőzeten közel háromezeren, férfiak és asszonyok, a Sámson játékának nézői.
A háztetőkről - a peremén felfalazott parapeten áthajolva - le lehetett kiáltani az utcára is.
  • Máté 10:27 A mit néktek a sötétben mondok, a világosságban mondjátok; és a mit fülbe súgva hallotok, a háztetőkről hirdessétek.
A lapos tető csendes, világos hely a reggeli imádsághoz
  • Apcsel 10:9 Másnap pedig ... felméne Péter a háznak felső részére imádkozni hat óra tájban.
Következő jegyzetemben a lapos tetők veszélyeiről írok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése