2010. január 30., szombat

A lapostető veszélyei

Free Website Counters Free Website Counters
  • A lapostető veszélyei
A balesetek egy része elkerülhető volt, ha a házak építésénél betartották az építési szabályzatot. Ki gondolta volna, hogy 3 évezreddel ezelőtt már Isten a Törvénybe foglalta:
a tető szélére 0,60-0,80 m magas falazatot (parapetet, mellvédet ) kötelező építeni. Így olvassuk:
  • 5.Móz 22,8 Ha új házat építesz, készíts korlátot [pontosabban parapet, falazat, mellvéd] a háztetőre, hogy vérontással ne szennyezd be házadat, ha valaki leesnék róla. Egyes források szerint ez az előírás innen került később a római rendelkezések közé is.
. Sajnos a parapet nem minden balesettől védte meg a lakót.
Ahazjá jó király volt, de nem állt szoros kapcsolatban a Mindenhatóval. Amikor palotájában leesett az emeletről, és megsérült, -- valószínűleg a díszes parapet ellenére -- idegen istenekhez fordult segítségért. Csak találgatni lehet, hogy a falazat gyengesége vagy alacsony volta okozta-e a balesetet.
  • 2Kir 1,2 Ahazjá Samáriában leesett felső szobájából a korláton keresztül, és megbetegedett. Követeket küldött el, akiknek ezt mondta: Menjetek, és kérdezzétek meg Baalzebúbot, Ekrón istenét, hogy meggyógyulok-e ebből a betegségből!
Dávid királyt sem mentette meg (a házasságtöréstől) a falazat: szerette a tető kellemes levegőjét -- szép volt a palota magasából a kilátás is.
Jean-Leon GEROME: Dávid és Bethsabé A festő eltért a bibliai leírástól, Dávid helyett Bethsabét tette a lapostetőre.
  • 2Sám.11,2 Egyszer estefelé, amikor Dávid fölkelt a fekhelyéről, és a királyi palota tetején sétált, meglátott a tetőről egy asszonyt, aki éppen fürdött. Az asszony igen szép termetű volt. Dávid elküldött, és kérdezősködött az asszony felől. Ezt mondták neki: Betsabé ez, Eliám leánya, a hettita Úriás felesége.
Akkor követeket küldött Dávid, és magához vitette őt. Az asszony bement hozzá, ő pedig vele hált...(az események lánca a házasságtöréstől egészen a király gyilkossá válásáig terjed!)
Jézus egyik gyógyító csodájánál nagy szerepe van a megbontható tetőnek: egy bénát a lapos tető nyílásán engedtek le Jézushoz, aki meg is gyógyította őt.
  • Luk 5,19 Mivel a sokaság miatt nem találták módját, hogyan vigyék be, felmentek a háztetőre, és a cseréptetőn át eresztették le ágyastól Jézus elé, a középre.
Megbontott fa tetőzet - a fenti mellvéd is látszik
Érdekes az égetett cserepek említése, bár bibliaszakértők váltig állítják, hogy a kevés eső miatt egyszerűen vastagabb, lombos gallyakkal fedték be a tetőt.
  • Baleset Pál bibliamagyarázata alatt
Az apostol magyarázatát hallgató fiatalember az ablaknyílásban ült (erre is érvényes a parapet magassága!! ) -- amint elaludt, mégis kiesett.
  • ApCsel 20,8 Elég sok lámpás volt abban a felső szobában, ahol együtt voltunk. Egy Eutikhosz nevű ifjú pedig, aki az ablakban ült, mély álomba merült, mivel Pál sokáig prédikált, és az álomtól elnehezülve leesett a harmadik emeletről, úgyhogy holtan szedték fel.
  • Tanulság igemagyarázóknak:
  1. Ne beszéljetek egyfolytában túl sokáig!
  2. Ne nyúljon a beszéd az éjszakába!
  3. Tartsátok be a Bibliában megadott építési szabályzatot!
1Péter 2,5 ... ti magatok is mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá, szent papsággá, hogy lelki áldozatokat ajánljatok fel, amelyek kedvesek Istennek Jézus Krisztus által.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése