2010. február 2., kedd

Aranyműves szakképzés

Benvenuto Cellini munkája: Sótartó
(arany, elefántcsont, ébenfa)


Sokan próbálták már a Szentírás szellemiségével óssze nem illeszthető életviteli döntésüket a tesszalonikai levél ismert versével igazolni:

1.Thess 5,21 [a Károli fordítás szavai sokunk emlékezetében megmaradtak ]
"Mindent megpróbáljatok; a mi jó, azt megtartsátok!"

Első pillantásra úgy tűnik, hogy Pál apostol arra szólít fel, hogy különösebb mérlegelés nélkül próbáljunk ki mindent: képmutatást, drogozást, adócsalást, mások megrövidítését, ivást, hazudozást, stb. és majd az eredményből meglátjuk, jó utat választottunk-e.

Az Írás üzenetét pontosabban megértjük: ha utána
nézünk , mit jelentett a Biblia korában a "megpróbál" szó. (dokimazo). Nézzünk meg néhány verset, amelyik ugyanezt a görög szót tartalmazza!

E helyeken elsősorban ezüst-aranyműves munkával kapcsolatban, magas hőfokon újraolvasztás, salak eltávolítás, 'vizsgálat' (tisztaságára nézve), eredetiség ellenőrzés, értékbecslés jelentésekkel találkozunk.

  • Átvitt értelemben is gyakori: Isten az övéit tűzben tisztogatja

Zak.13,9 Ezt a harmadrészt is tűzbe teszem, megtisztítom őket, ahogyan az ezüstöt tisztítják, megpróbálom őket, ahogyan az aranyat próbálják. Ő segítségül hívja nevemet, én pedig meghallgatom őt. Ezt mondom: Népem ő, és ő ezt mondja: Uram, Istenem!

Jeremiás és Malakiás külön feladatként kapta, hogy a tisztogatásban közreműködjön:
Jeremiás 6:27 Próbálóvá tettelek téged az én népem között; ôrállóvá, hogy megismerd és megpróbáld az ô útjokat.

Malakiás 3,3 Ahogyan leül az ötvös, és megtisztítja az ezüstöt, úgy tisztítja meg az Úr Lévi fiait. Fényessé teszi őket, mint az aranyat és az ezüstöt. Akkor majd igaz áldozatokat visznek az Úrnak.

Térjünk vissza a tesszalonikai vershez: az [Új Revideált fordítás szerint "Mindent vizsgáljatok meg: a jót tartsátok meg"] csak a krisztusi tanítással összhangban lévő utat ajánlatos követni.


Néhány kapcsolódó vers:
1.Kor.10,23 Minden szabad, de nem minden használ.
Minden szabad, de nem minden épít.


1.Péter.1,7 hogy a ti megpróbált hitetek, amely sokkal értékesebb a veszendő, de tűzben kipróbált aranynál, Jézus Krisztus megjelenésekor méltónak bizonyuljon a dicséretre, dicsőségre és tisztességre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése