2010. április 24., szombat

Pilátust a Krédóba II.

Az augsburgi országgyűlés, amelyen az evangelikus német fejedelemségek elfogadták a hitvallást
  • Néhány mondat a Credo-ról
  • Több olyan irat kering a világban, amelyet egy ember, csoport, felekezet, koszorús költő „Credo”-nak nevez. A szó jelentése „Hitvallás”
  • A legismertebb keresztény Hitvallások:
1.Az Apostoli hitvallás elsősorban a nyugati kereszténységben ismert. Jelenlegi szövege Nyugat-Európában, a 6-8. században véglegesedett. A magyarországi protestáns egyházak istentiszteletein leggyakrabban ez a hitvallás (konyhanyelven „Hiszekegy”) hangzik el:
„Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében. És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt....
Pilátus uralkodásának említése Jézus Krisztus keresztre-feszítését a történelmi eseményekhez illeszti.
  • István király Imre herceghez intézett intelmei
is utalnak a Credo-ra: ...”A hit tehát, melyről beszélek, a következő: higgy erősen a mindenható Atyaistenben, minden teremtmény teremtőjében, és az ő egyszülött fiában, a mi Urunkban, Jézus Krisztusban, kit az angyal meghirdetett, ki Szűz Máriától született, az egész világ üdvösségéért a keresztfán szenvedett és a Szentlélekben, ki szólt a próféták s az apostolok, valamint az evangélisták szavával..” az Apostoli Hitvallásra alapozott bevezetőt olvashatott Imre.
2. A Nicea-konstantinápolyi hitvallást, melyet a keresztény felekezetek többsége vall, az I. konstantinápolyi zsinat fogadta el. Az ortodox liturgiában és a római katolikus szentmisén a legtöbbször ez a hitvallás hangzik el.
  • ... Keresztre feszítették értünk Poncius Pilátus alatt,” olvasható benne.
3. Az Ágostai hitvallás ( németül Augsburger Bekenntnis ), az evangélikus egyház egyik legfontosabb hitvallási irata. A hitvallást 1530-ban Philipp Melanchton. Luther és mások szövegezték, aláírók János szász választófejedelem, és a germán evangelikus fejedelmek.
  • Pilátus neve nem szerepel a szövegben .
III. Fentiek alapján megjegyezhetjük, hogy nem kerül igazán jó társaságba az, aki szerepét úgy értékeli, hogy Pilátuséhoz hasonlít. Ezzel jobb nem dicsekedni! A kézmosás (Mt 27,24 ) hasznos, de nem tesz Isten előtt tisztává.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése