2010. április 1., csütörtök

Ádám, hallgatsz?

Hugo van der Goes riportképe a bűnesetről a tv híradásaihoz hasonlóan nem mentes a kisebb pontatlanságoktól: jól felismerhetően almafát ábrázol, pedig ezt a Genezis könyve nem támasztja alá.
  • 1.Móz.2,16 Ezt parancsolta az Úristen az embernek: A kert minden fájáról szabadon ehetsz,de a jó és a rossz tudásának fájáról nem ehetsz...
Feltehetőleg a festő kortársainak szemérmességét elégíti ki az, hogy az emberpár szégyenlősen eltakarja csak 12 éven felülieknek engedélyezett szerveit, pedig Éva még le sem szakította az Ádámnak szánt gyümölcsöt.
  • 3,6 Az asszony úgy látta, hogy jó volna enni arról a fáról, mert csábítja a szemet, meg kívánatos is az a fa, mert okossá tesz: szakított a gyümölcséből, evett, majd adott a vele levő férjének is, és ő is evett. Ekkor megnyílt mindkettőjük szeme, és észrevették, hogy mezítelenek. Ezért fügefaleveleket fűztek össze, és ágyékkötőket készítettek maguknak.
Világos, hogy a fürdőruha-szabászat csak a gyümölcs elfogyasztása után lendült fel, a képen ábrázolt pillanatban pedig az alma még az ágon mosolyog. Ekkor csak a liliomok egyéni kezdeményezése takarta el Éva szemérmét.
Node nem bosszantom tovább a festő barátait amatőr megjegyzéseimmel, inkább szeretném Ádám szerepét átgondolni.
  • Ádám, miért hallgatsz?
Gyakran idézik a bűnesetet olyan színezetben, hogy az asszonyt teszik meg főfelelősnek, mert
  • az ő szeme ismerte fel a csábító szépséget,
  • neki volt kívánatos a gyümölcs,
  • ő akart "okos" lenni,
  • és ő szakított a fáról.
Ez történetesen igaz is, azonban Éva nem volt egyedül.
Az idézetben kiemeltem, hogy férje vele volt. A képen bemutatott helyzetben Ádám keze ugyanúgy a gyümölcs felé mozdul, mint Éváé, csak az asszony közelebb áll a fához. Mi férfiak minden alkalmat megragadunk, hogy döntéseinket érvényre juttassuk, Ádám előtte is ott volt, akkor miért nem érvényesítette véleményét az élet fájának ügyében?
Ádámok, figyeljünk: jó dolog, ha kerüljük a vitákat. Ne feledjük azonban, hogy mindketten felelősek vagyunk az eseményekért. Semmiképpen nem segít, ha utólag, a "lépcsőházi bölcsességek" szekciójában fejtjük ki, hogy "én tudtam, hogy baj lesz", de az asszonyt, "akit mellém adtál" nem tudtam meggyőzni.
  • A házaspár páros játék, győzni csak együtt lehet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése