2009. december 13., vasárnap

9. Összeegyeztethető-e a (természet)tudományos szemlélet a Biblia tanításával?

Chagall - Az ember teremtése
Free Website Counters Free Website Counters
  • BIBLIA ÉS TUDOMÁNY
  • 9. Összeegyeztethető-e a (természet)tudományos szemlélet a Biblia tanításával?
Mi indokolja azt, hogy a tudományterületek közül csak a geológia és az őslénytan eredményeihez próbálnánk a Biblia értelmezését hozzáigazítani? Az Írás számos csodáról számol be, amelyek különféle tudományokkal összeegyeztethetetlenek (többek közt ezért csodák, isteni hatalom bizonyítékai..) Csak néhány példa: mit szólnak a csillagászok a Föld forgásának 24 órás megállításához [Józs. 10.13]; orvosi-élettani szempontból elfogadhatatlan Jézus és az apostolok csodálatos gyógyításainak többsége, az oszlásnak indult negyednapos halott feltámasztása, de Jézusnak magának a feltámadása és mennybemenetele is. A fizika nem engedi meg, hogy testek láthatatlanná váljanak, megjelenjenek, megsokszorozódjanak, teleportálódjanak (Jézus csodái, feltámadása, megjelenései, Fülöp és az etióp kincstáros, tanítványok hajója egyszerre a célnál terem, stb.) De tovább megyek: angyalok, a Sátán, sőt általában a Mindenható Isten és a szellemi világ létével semmiféle természettudomány nem számol. Itt sokkal nagyobb ellentétek feszülnek, mint a kőbe ágyazott őslény leletek datálása! Ha sikerülne is a kompromisszum-keresőknek a földtan stb. álláspontját összeegyeztetni a Genezissel, ezután miért fogadnák el az előbb említett csodákat? Ám ha Jézus nem a Fiú-Isten, és nem támadt fel, nem ment fel az Atya jobbján elfoglalni helyét, kire alapozzuk a megváltásba vetett hitünket?
  • Ezt a feszültséget milyen "közös történeti alapok" megtalálása oldhatná fel?
  • Egy teljes körű tudományos "összehangolás" után mi maradna az evangéliumból?
  • A tanult Pál apostol tudatában volt annak, hogy emberi bölcsesség nem vezet el a hitre:
  • 1Kor. 2.4 Beszédem és igehirdetésem sem az emberi bölcsesség megejtő szavaival hangzott hozzátok, hanem a Lélek bizonyító erejével; hogy hitetek ne emberek bölcsességén, hanem Isten erején nyugodjék.
  • 1Kor. 15.13 ... ha nincs halottak feltámadása, akkor Krisztus sem támadott fel. Ha pedig Krisztus fel nem támadott, akkor hiábavaló a mi prédikálásunk, de hiábavaló a ti hitetek is.
Számolnunk kell azzal, hogy minden értelmi erőfeszítésünk ellenére megáll, amit Jézus tanított:
  • Mt. 11.25 ... "Magasztallak, Atyám, menny és föld Ura, mert elrejtetted ezeket a bölcsek ( a természettudósok ) és értelmesek elől, és felfedted a gyermekeknek.
  • 1Kor. 1.18 Mert a keresztről szóló beszéd bolondság ugyan azoknak, akik elvesznek, de nekünk, akik üdvözülünk, Istennek ereje.
Végkövetkeztetés: haszontalan erőfeszítés lenne az ateista tudomány álláspontjához görbíteni a Biblia örömüzenetét: 'Isten gyermekeként szeret' és a teremtés titkaiból annyit ad tudtunkra, amennyit szükségesnek tart. Mi pedig dicsőíthetjük Megváltónkat:
  • Jel 4,11 "Méltó vagy, Urunk és Istenünk, hogy tied legyen a dicsőség, a tisztesség és a hatalom, mert te teremtettél mindent, és minden a te akaratodból lett és teremtetett".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése