2009. december 12., szombat

1. Gondolkodó ember lehet-e hívő keresztény?

BIBLIA és TUDOMÁNY
  • 1. Gondolkodó ember lehet-e hívő keresztény?
IGEN -- csak ne töprengjen túl sokat olyan kérdéseken, amelyekre a Szentírás egyértelmű választ ad. Sajnos nem mindenki fogadja meg ezt a tanácsot, így sokat vitatott kérdés marad mostani blogpost-sorozatunk témája: "Ellentétben van-e a világ és az élet keletkezésével kapcsolatos tudományos álláspont a Biblia tanításával?"
E témával tudósok és laikusok szívesen foglalkoznak. Bocsánatot kell kérnem azért,hogy én is beálltam ebbe a sorba. Úgy érzem azonban, hogy a problémákat néven nevező gondolkodás- és látásmódom is tartalmaz olyan újdonságokat, amelyek miatt érdemes megbirkózni a kilenc részre tagolt bejegyzés elolvasásával.
A tisztánlátást értékelő keresztényeket előbb, vagy utóbb nyugtalanítani kezdi az ún. természettudományos világszemlélet és a Biblia tanai közötti ellentmondás. Ezt a feszültséget különösen nehezen viselik el azok, akik hivatásuknál fogva a vitákkal terhelt szakterületeken dolgoznak, így környezetük nem bibliahívő kollégákból áll. Különösen mély a szakadék a Biblia első fejezeteiben, amelyek a világmindenség (a kozmosz) és az élővilág létrejöttét/teremtését ismertetik. A földtan, rétegtan, a fosszíliák, a csillagászat, stb. tudományokban tájékozott ember nehéz feladat elé kerül, ha ezt megpróbálja megemészteni. Komoly erőfeszítésekre kényszerülünk, ha megkiséreljük az egyes ütközési pontokat "lecsiszolni".
  • Tipikus ÖSSZE-EGYEZTETÉSI kísérletek:
  • a hatnapos teremtés helyett hat "korszak" elgondolása ("hosszú napok"), vagy
  • az első és második teremtési munkanap közé évmilliárdnyi "rés" becsúsztatása,
  • az élővilág fajonkénti teremtése helyett egy gondviselő Isten felügyelete mellett kifejlődő élővilág feltételezése,
  • viszonylag kis területet érintő özönvíz, stb.
Hiába igyekeznek a modern teremtéshívők (kreacionisták) az ellentmondások feloldására ¦ az "akadémiai" földtan, őslénytan, stb. a Genezis témakörében a Szentírás beszámolójával szöges ellentétben áll. És ezután a gondolkodó keresztény magára marad ingatag lelki békéjével. A következő, 2. részben felsoroljuk a lelkinyugalmat igérő álláspontokat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése