2009. november 13., péntek

Az eleve elrendelés II.rész

II. Meghatározta-e Isten előre a sorsunkat ? További igehelyek az „eleve elrendeléshez”
  • Az isteni szuverenitás kemény kijelentései:
  • 2Móz. 33.19 Az ÚR így felelt: Elvonultatom előtted egész fenségemet, és kimondom előtted az ÚR nevét. Kegyelmezek, akinek kegyelmezek, és irgalmazok, akinek irgalmazok. ( Isten szuverenitásának egyértelmű leszögezése )
  • Róm. 9.15 Hiszen így szól Mózeshez: „Könyörülök, akin könyörülök, és irgalmazok, akinek irgalmazok.”
  • Ézs. 54.8 Túláradó haragomban egy pillanatra elrejtettem előled arcomat, de örök hűséggel irgalmazok neked - mondja megváltó URad.
  • Ézs. 60.10 Idegenek építik várfalaidat, és királyaik szolgálatodra állnak. Bár haragomban megvertelek, de most kegyelmesen irgalmazok neked.
  • Jer. 13.14 [a kevély népnek:] Összetöröm őket, egyiket a másikkal, az apákat a fiakkal együtt - így szól az ÚR. Nem kímélem és nem szánom őket, nem irgalmazok, elpusztítom őket!
  • Titushoz 1:2 Az örök élet reménységére, melyet megígért az Igazmondó Isten örök idôknek elôtte,
  • Péter levele 1 1:2 A kik ki vannak választva az Atya Isten eleve rendelése [talán jobban érthető így: idő által nem korlátozott ismeretei] szerint, a Lélek megszentelésében, engedelmességre és Jézus Krisztus vérével Való meghintésre: ...
„Negatív elrendelés"-nek nevezhetjük azon helyeket, ahol -- úgy tűnik -- az ember nem tud helyes döntést hozni: pl.
  • 2 Móz. 8.32 De a Fáraó ezúttal is megkeményíté az ő szívét és nem bocsátá el a népet. Ezt kétszer olvassuk, majd később:
  • 2 Móz. 9.12 De az Úr megkeményíté a Faraó szívét, és nem hallgata reájok, a mint megmondotta vala az Úr Mózesnek...(azaz a fáraó két elutasítás után már nincs döntési helyzetben )
Mi jár a bűnös embernek? Róm. 2.12 Akik ugyanis törvény ismerete nélkül vétkeztek, a törvény nélkül vesznek el, és akik a törvény ismeretében vétkeztek, azok a törvény alapján kapják meg majd az ítéletet . Róm. 3.20 Mert a törvény cselekedeteiből nem fog megigazulni egyetlen halandó sem őelőtte. Hiszen a törvényből csak a bűn felismerése adódik. Tehát: A bűnös ember a szuverén Isten kegyelmére szorul – a szabályszerű a bűnöm miatti halál, a rendkívüli a kegyelem. Az elrendelés megértéséhez hozzájárulhat az idő (eleve, korábban, stb.) természetének megértése; ahogy az apostol mondja:. 1Pt. 1.11 kutatva, hogy melyik vagy milyen időről tett kijelentést a Krisztus bennük levő Lelke... csatlakozzunk hát Péterhez! folyt. III.rész

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése