2009. november 28., szombat

Három a király

Free Website Counters Free Website Counters
  • Látogatók az újszülött Jézusnál
  • Hárman voltak? Honnan jöttek?
  • Mágusok? Bölcsek? Királyok?
Jézus születésének ünnepéhez közeledve ideje számba venni a karácsonyi eseményekkel kapcsolatos tényeket és összegyűjteni a legendákat, hiedelmeket. Lukács és Máté így tudósít a Születésről:
  • Luk.2,4 Felment József is a galileai Názáretből Júdeába, a Dávid városába, amelyet Betlehemnek neveznek, mert Dávid házából és nemzetségéből való volt, hogy összeírják jegyesével, Máriával együtt, aki áldott állapotban volt. És történt, hogy amíg ott voltak, eljött szülésének ideje, és megszülte elsőszülött fiát. Bepólyálta, és a jászolba fektette, mivel a szálláson nem volt számukra hely.
Eddig ez hétköznapi történet lenne, de a Fiú születését különös események kísérik – ezek közül a távolról jött delegációval foglalkozunk most:
  • Máté 2,1- (kivonatosan ) bölcsek érkeztek napkeletről Jeruzsálembe,... ezt kérdezték: "Hol van a zsidók királya, aki most született? Mert láttuk az ő csillagát, amikor feltűnt, és eljöttünk, hogy imádjuk őt." ... Amikor ezt Heródes király meghallotta, nyugtalanság fogta el, és vele együtt az egész Jeruzsálemet. Összehívatta a nép valamennyi főpapját és írástudóját, és megkérdezte tőlük, hol kell megszületnie a Krisztusnak. Azok ezt mondták neki: "A júdeai Betlehemben, mert így írta meg a próféta: ... Ekkor Heródes .... hívatta a bölcseket ... elküldte őket Betlehembe... és íme, a csillag, amelyet láttak feltűnésekor, előttük ment, amíg meg nem érkeztek, és akkor megállt a fölött a hely fölött, ahol a gyermek volt. ... Bementek a házba, meglátták a gyermeket anyjával, Máriával, és leborulva imádták őt. Kinyitották kincsesládáikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát.
  • Kik voltak a „bölcsek”, vagy „mágusok”?
Más fordítások mági, [varázslók??] médek, királyok nevekkel illetik őket. A Biblia a mágusok törzsét az asszír fogság idején ’médek’-ként említi, írják történészek ókori forrásokra hivatkozva— ekkor még nincs mágus-hírük. 2Királyok 17:6 És Hóseásnak kilenczedik esztendejében bevette Assiria királya Samariát, és elhurcolta az Izráelt Assiriába; és Halában és Háborban a Gózán Folyó mellett, és a Médek városaiban telepítette le ôket. (ld még 2Kir.18,11 ... és)
  • Eszter könyve 10:2 ...nincsenek-é megirva Média és Persia Királyainak évkönyveiben.
  • Dániel 8:20 Az a kétszarvú kos, melyet láttál, Médiának és Persiának királya.
Állítólag Zarathustra is e népből származott – ami hozzájárulhatott ahhoz, hogy a mágusok varázslók hírébe keveredtek.
  • Csillagászok
Az ókor bölcsei között gyakran találunk csillagászokat és asztrológusokat egyaránt, ismerhették Bálám prófétai szavait:
  • 4Mózes 24,17 Látom őt, de nem most, szemlélem, de nem közel. Csillag jön fel Jákóbból, királyi pálca támad Izráelből.
E korban a környező országokban általános volt egy Messiás-Király eljövetelének várása. Így ismerhették fel a csillag jelentőségét.
  • Honnan jöttek?
Nem ismert olyan megbízható hagyomány, amely erre választ adna. Az első századok találgatásai déli arab országokat is megjelölnek, mivel az említett füstölő- és fűszerek az ottani árúk között gyakoriak voltak. Az Írás azonban egyértelműen keletet jelöli meg, többet nem tudunk.
  • Hánykirályok?
A bibliai beszámolók nem említenek sem királyt, sem hármas számot, Ennek az elterjedt tévedésnek több forrása is elképzelhető, például a hármas szám az ókori iratokban gyakran a teljességre utal (három angyal látogatása, Szentháromság, három fia volt,... stb. – a magyar népmesékben is!) Kézenfekvő gondolat az is, hogy a háromféle ajándékot három király hozza.
  • Egy praktikus szempont...
A nyájukat őrző pásztorok pénzügyekkel nem foglalkoztak, a bölcseket viszont a mennyei előkészítés arannyal is ellátta — Józsefnek hamarosan szüksége is volt rá, hogy hosszú karavánútját finanszírozni tudja: ...Miután eltávoztak, íme, az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában, és így szólt: "Kelj fel, vedd a gyermeket és anyját, menekülj Egyiptomba, és maradj ott, amíg nem szólok neked, mert Heródes halálra fogja kerestetni a gyermeket." Ő pedig felkelt, vette a gyermeket és anyját még éjnek idején, és elment Egyiptomba. A Prédikátor alábbi pesszimista megfigyelése ez alkalommal nem teljesült, a pénz jó helyre került:
  • Préd 9,11 Azt is láttam a nap alatt, hogy...nem a bölcseknek jut a kenyér, nem az értelmeseknek a gazdagság és nem a tudósoknak a jóindulat, mert mindezek az időtől és a körülményektől függnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése