2009. november 13., péntek

Az eleve elrendelés I.rész

Az eleve elrendelés problematikája - és az idő természete
I. Bevezetés
Az eleve elrendelés (predestináció) tana a keresztény hit logikával nehezen kezelhető, sok részletében talán az emberi ész számára titoknak minősülő eszmék közé sorolható. Évek óta meg-megújuló érdeklődéssel keresem az Írásokban a témával kapcsolatba hozható helyeket - közben figyelve mások véleményére is. Arra a következtetésre jutottam, hogy lehetséges, hogy az idő természetrajzát is bevonva, kissé más látószögből vizsgálódva az értelmünk által támasztott nehézségeken túlléphetünk. Egyúttal a Biblia más kijelentéseit is új fényben láthatjuk. Mit jelent hétköznapi nyelven az eleve elrendelés? A Mindenható parancsa, rendelkezése kijelöli az ember, vagy egy csoport életútját - anélkül, hogy egyéni döntésnek, szabad akaratnak helyet hagyna. Az ember még a megtérésről, hitre jutásról sem dönt önállóan, szabad akaratából. Ha ez így van, hogyan tehető az egyes ember felelőssé tetteiért, bűneiért; innen csak egy ugrás annak feltételezése, hogy az ember édenkertbeli bűnéért is a Teremtő a felelős - érvelnek sokan. Az alábbiakban a bibliai kijelentések áttekintésével és idő-szemléletének kibontásával megkísérlem megmutatni, hogy a probléma felszámolható a kérdések rugalmas feltevésével. Néhány vers a témához....
  • Jn. 6.44 Senki sem jöhet énhozzám, ha nem vonzza őt az Atya, aki elküldött engem.
  • Ef. 1.3-12 Áldott a mi Urunk Jézus Krisztus Istene és Atyja, aki megáldott minket mennyei világának minden lelki áldásával a Krisztusban. Mert őbenne kiválasztott minket magának már a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk előtte szeretetben.
  • Előre el is határozta, hogy fiaivá fogad minket Jézus Krisztus által, akarata és tetszése szerint, hogy magasztaljuk dicsőséges kegyelmét, amellyel megajándékozott minket szeretett Fiában.
  • Őbenne van - az ő vére által - a mi megváltásunk, bűneink bocsánata is; kegyelme gazdagságából, amelyet kiárasztott ránk teljes bölcsességgel és értelemmel.
  • Mert úgy tetszett neki, hogy megismertesse velünk az ő akaratának titkát, amelyet kijelentett őbenne az idők teljességének arról a rendjéről, hogy a Krisztusban egybefoglal mindeneket, azt is, ami a mennyben, és azt is, ami a földön van.
  • Őbenne lettünk örököseivé is, mivel eleve elrendeltettünk erre annak kijelentett végzése szerint, aki mindent saját akarata és elhatározása szerint cselekszik; hogy dicsőségének magasztalására legyünk, mint akik előre reménykedtünk* a Krisztusban.
*Károli és más fordítások szerint, - azaz mintha már földi életünk előtt összekapcsolódtunk Vele! Alllternatív fordítás Strong görög bibliai szófejtő lexikonja szerint: "to hope in advance of other confirmation" =más igazolást, megerősítést megelőzően reménykedtünk. Megj.: egyes magyarázók szerint az elrendelés az eklézsiára és nem az egyes személyekre vonatkozik! (ezzel most nem foglalkozom, lehet, hogy így van ─ a lényegen nem sokat változtat. folyt. II,rész

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése