2009. november 14., szombat

Az eleve elrendelés V.rész

Free Website Counters Free Website Counters
Az előzőkben láttuk, hogy a Teremtőnek tetszett az embert írásban tájékoztatni arról, hogy az IDŐ nem abszolut fogalom, és csak az ember rabja annak. Isten maga nincs az idő korlátozásainak alávetve, az idő (megteremtése) előtt már létezett, és az idők végeztével is jelen van. Mivel csak ránk, emberekre, érvényes az a korlátozás, hogy életünk eseményeiből csak a múltbelieket látjuk és a továbbiakat csak egy irányban, a jövő felé éljük, akkor Isten abszolút látószögéből a kérdés nem úgy vetődik fel, hogy eleve el van-e életünk rendelve, rendezve, hanem, hogy az általa kegyelméből elhívott ember, én magam, személyes időmben merre megyek – másképpen fogalmazva: Krisztust követem-e? Aki az igét hallja, annak van döntési lehetősége. A személynek (és az eklézsiának) szóló kijelentés mindig pozitív: a kegyelmet, az evangéliumot hirdeti, nem a kiszolgáltatottságot. Isten szemléletében -- és ez az abszolut látószög -- nincs jelentősége annak, hogy mikor (eleve, az idők előtt, vagy személyes időben) történt/történik a szabad akaratú döntés, vagy a kiválasztás .
  • Végezetül egy örömhír:
  • Isten idő feletti hatalmából mi is előnyünkre részesedünk:
  • 2Pt. 3.17 Ti tehát szeretteim, mivel előre tudjátok ezt, vigyázzatok, hogy az elvetemültek tévelygései el ne sodorjanak, és saját biztos meggyőződéseteket el ne veszítsétek.
  • Eféz. 1.11-12 Őbenne, a kiben vettük is az örökséget, eleve elrendeltetvén annak eleve elvégzése szerint, aki mindent az ő akaratjának tanácsából cselekszik, hogy legyünk mi magasztalására az Ő dicsőségének, akik előre reménykedtünk a Krisztusban: (az isteni terv része volt már a teremtés előtt, hogy a választottak Benne reménykedhetnek!)
A kiválasztás következménye számunkra:
  • Zsolt. 33.12 Boldog az a nemzet, amelynek Istene az ÚR, az a nép, amelyet örökségül választott.
  • 2Thessz. 2.13 Mi pedig hálával tartozunk az Istennek mindenkor értetek, testvéreim, akiket szeret az Úr, mert kiválasztott titeket az Isten kezdettől fogva az üdvösségre, a Lélek megszentelő munkája és az igazságba vetett hit által.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése