2009. november 1., vasárnap

Hol énekelnek a vizek ?

Dicsérjétek őt egeknek egei, és ti vizek, a melyek az ég felett vagytok! buzdítja a zsoltáros a teremtettség Istent dicsőítő kórusát...(Zsolt. 148.4-5)
  • Zsoltáréneklés helyett sok, derék keresztény ember hosszú vitákat folytatott már arról, hogy Noé korának özönvize hogyan boríthatta be az egész (lakott?) világot. Hiszen 40 napig naponta ennyi-meg-ennyi köbméter esővíz kevés... hozzá ennyi-meg-ennyi tengerár összesen is kevés... és így tovább.
  • Figyelmes bibliaolvasók mutattak rá, hogy az Írás más forrásokat is megemlít:
Az egész Földre kiterjedő (és fosszíliákat lerakó??) özönvíz táplálkozhatott
  1. az esőn és
  2. felszíni vizeken kívül
  3. az égi (atmoszféra feletti) vizekből
  4. a felszín alatti mélységben elrejtett vizekből (ez különösen nagy tároló kapacitást jelenthetett)
Az Írás több helyen tesz említést ilyen mélységi vízforrásokról, ld. pl. 1Móz 1,6 Azután ezt mondta Isten: Legyen boltozat a vizek között, hogy elválassza egymástól a vizeket. Megalkotta tehát Isten a boltozatot, és elválasztotta a boltozat alatt levő vizeket a boltozat felett levő vizektől. ( Már a teremtéskor elkészültek a később szükséges víztározók ). És valóban... [1Móz 7,11] Nóé életének hatszázadik évében ... fölfakadt ezen a napon a nagy mélység minden forrása, és megnyíltak az ég csatornái. ( A bűn elhatalmasodása miatt sajnos sor került mindkét víztároló megnyitására). Péld. 8,28 Amikor megerősítette odafönt a fellegeket, amikor felbuzogtak a mélység forrásai ( a Példabeszédek írója visszaemlékszik az özönvízre ). Jób 38,8 Ki zárta el ajtókkal a tengert, amikor buzogva előtört a föld gyomrából? Eljutottál-e a tenger forrásáig? Bejártad-e a mélység alját? (Az óriási zsilipkapukat a Teremtő üzemelteti.)
Isten véget vet az áradásnak:
  • Genezis 8,1 Az özönvíz vége
  • Isten azonban nem feledkezett meg Nóéról, sem azokról az élőlényekről, azokról az állatokról, amelyek vele voltak a bárkában. Szelet bocsátott Isten a földre, és a víz apadni kezdett.
  • 8,2 Bezárultak a mélység forrásai és az ég csatornái; megszűnt esni az eső az égből. Azután a víz egyre jobban visszahúzódott a földről ( a zsilipek ezután már zárva maradnak!).
  • Noé megmenekülése után hálaáldozatot mutatott be Istennek.
  • Isten örök (ma is érvényes) szövetséget kötött Népével --- 1Móz.9,12 Majd azt mondta Isten: Ez a jele a szövetségnek, amit én szerzek veletek és minden élőlénnyel, amely veletek van, minden nemzedékkel, örökre: szivárvány-ívemet helyezem a felhőkre, az lesz a jele a szövetségnek, melyet én a világgal kötök.
  • Ésaiás 54,9 Mert úgy teszek, mint Nóé idejében: Ahogyan megesküdtem, hogy nem árasztja el Nóé özönvize többé a földet, úgy esküszöm meg most, hogy nem haragszom rád, és nem dorgállak meg többé.
A mélyben levő zsilipekről is jusson eszünkbe az örök szövetség!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése