2009. november 3., kedd

Frigyláda-technika

A Szövetség Ládája és a Szent Sátor ─ nagyfeszültségű elektrosztatikus berendezés?
A Bibliában leírt csodákról sokan úgy vélik, hogy Isten az általa teremtett természeti törvényeket használja, és az események csak azért tűnnek rendkívülinek, mert ismereteink korlátozottak. Mások úgy gondolják, hogy Isten a csodákban felfüggeszti a természeti törvények működését, és tetszése szerint beavatkozik az eseményekbe. Nem célom ebben a kérdésben állást foglalni, csak megosztom az olvasóval gondolataimat arról, hogy vajon a szövetség ládája körül történt csodákban az Írás nem az elektrotechnika legkorábbi alkalmazásába enged-e bepillantást. Mindenesetre a körülmények felkeltették gyanúmat, ezért az alábbiakban röviden összefoglalom azokat a tényeket, amelyek a villamosmérnöki tevékenység legkorábbi jelentkezésére utalnak.
A Frigyláda elkészítése
A Szövetség Ládája a Törvény kőtábláinak átvétele után készült (2Móz 25,2) Isten Mózesnek ezt mondta: "Mondd meg Izráel fiainak, hogy készítsenek nekem szentélyt, hogy köztük lakjam... Egészen úgy készítsétek el, ahogyan megmutatom neked a hajlék mintáját és az egész fölszerelés mintáját! ... Készítsenek egy két és fél könyök hosszú, másfél könyök széles és másfél könyök magas ládát akácfából! ... A Láda táborozáskor a Szent Sátor legbelső helyiségébe került. A Sátor rudazattal kifeszített, takarókkal lezárt konstrukció: 2Móz. 38.9
A pusztai vándorlás során a kerubokon megjelenő fény- és felhőjelenség vezette a választott népet Neh 9,19
A babiloni fogságba deportáláskor a ládának nyoma vész.
Nagyfeszültségű elektrosztatikus eszközök jellegzeteségei :
  • fényjelenség (lassú kisülés) - levegő fénylik;
  • pára (felhő) képződés : az ionizált (elektromosan feltöltött) gázmolekulák ködlecsapódást váltanak ki ;
  • spontán kisülés láng jelenlétében: az égést kísérő ionizáció miatt a levegő szigetelőképessége gyengül, ez kisülést vált ki.
Isten titkos útmutatásai alapján építették
A Törvényben leírt útmutatások alapján a technológia legfeljebb nagy vonalakban rekonstruálható, a megépítésnél Istentől közvetlenül érkezett információkat is felhasználtak.
  • 2Móz. 25.9 Egészen úgy készítsétek el, ahogyan megmutatom neked a hajlék mintáját és az egész fölszerelés mintáját!
  • 2Móz. 26.30 Állítsd fel a hajlékot pontosan úgy, ahogyan megmutattam neked a hegyen!
  • 2Móz. 25.40 Ügyelj, hogy arra a mintára készíttesd, amit a hegyen láttál!
  • Sejtésem szerint az elektrotechnikai konstrukció terveit Isten titkos ügykezelésre szánta – ezért nem kerültek a részletek feljegyzésre. Fontos munkát kap a főkonstruktőr (a villamosmérnökök ősatyja):
  • 2Móz. 31.2 Lásd, név szerint elhívtam Becalélt, Húr fiának, Úrínak a fiát a Júda törzséből. Betöltöttem őt isteni lélekkel, bölcsességgel, értelemmel és képességgel mindenféle munkálatra [közvetlenül Istentől kapott Ph.D. továbbképzést, hogy szakmai iskolát alapíthasson a munkatársainak], hogy terveket készítsen az arany, az ezüst és a réz feldolgozására, Én most melléje állítom Oholíábot, Ahíszámák fiát a Dán törzséből. Bölcsességet adok [közvetlen tudásátadással] minden hozzáértő [ azaz Istentől „szakképzést” kapott] ember szívébe, hogy el tudják készíteni mindazt, amit megparancsoltam neked: a kijelentés sátrát, a bizonyság ládáját, a rá való födelet és a sátor egész fölszerelését ...
Most már kipattant a titok:
innen ered a blog bejegyzőjének szerzői álneve!
2Móz. 35.10 Jöjjön ide minden hozzáértő ember, és készítsék el mindazt, amit megparancsolt az ÚR: a hajlékot, annak sátrát és takaróját, kapcsait, deszkáit, reteszeit, oszlopait és talpait. Készítsék el a ládát és annak rúdjait a födéllel együtt ... Zsid. 8.5 Ezek a papok a mennyei dolgok képmásának és árnyékának szolgálnak, ahogyan Isten parancsolta Mózesnek, amikor el akarta készíteni a sátort. Mert így szólt: „Vigyázz, mindent a szerint a minta szerint készíts el, amelyet a hegyen megmutattam neked” (a mintát Mózes csak látta, de nem hozta magával a leírást)
Kostrukció
  • az elektromos töltést tároló kondenzátor: a láda
  • 2Móz. 25.10 Készítsenek egy két és fél könyök hosszú, másfél könyök széles és másfél könyök magas ládát akácfából! Vond be színarannyal, kívül-belül vond be, és készíts rá körös-körül aranyszegélyt!
  • a két sarok (pólusok): a kerubok
Feszültségmentesítő és hordozó rudak A töltéstároló láda pólusait felemeléskor kétoldalt betolható rudak zárták rövidre feszültségmentesítés céljából:
  • 2Móz. 25. Dugd a rudakat a láda oldalain levő karikákba, hogy hordozható legyen a láda azokon!
Dörzselektromos töltő
Elképzelhető, hogy az elektromos feltöltést a szél által mozgatott takarók és a fémrészek közti dörzsölődés biztosította!
2Móz. 27.9 Készíttesd el a hajlék udvarát is! A déli oldalon legyen szőnyegfala az udvarnak sodrott lenfonálból. Száz könyök hosszú legyen ezen az oldalon. – (dörzselektromos töltés a szeles, száraz pusztában jól működik!
2Móz. 38.9- Elkészítette az udvart is a déli oldalon, dél felé. ... Húsz oszlopa és húsz réztalpa legyen, de az oszlopok kampói és összetartói ezüstből legyenek. Így legyen az északi oldalon is, hosszában száz könyök hosszú szőnyegfal, húsz oszloppal és húsz réztalppal, de az oszlopok kampói és összekötői ezüstből legyenek! (az arany korrózióálló és értékesebb, de az ezüst jobb vezető ─ a száraz éghajlaton a korrózió nem szempont!) {Nem illik bele ebbe a koncepcióba az, hogy menet közben honnan kaptak a kerubok elektromos töltés utánpótlást, valamint az, hogy a kőtemplomban később honnan származhatott az energia. De hát teret kell hagyni a megmagyarázhatatlan dolgoknak is}
Csodás jelenségek
2Móz. 40.34 Ekkor beborította a felhő a kijelentés sátrát, és az ÚR dicsősége (azaz fényjelenség is) betöltötte a hajlékot.
4Móz. 9.15 Amikor a hajlékot fölállították, felhő takarta be a hajlékot, a bizonyság sátrát. Estétől reggelig pedig tűz alakjában volt a hajlék fölött. Tűz jött ki az ÚR színe elől, és megemésztette az oltáron levő égőáldozatot és kövér részeket. [a láng által ionizált levegőben kisülés jelentkezik] Amikor látta ezt az egész nép, felujjongott, és arcra borult.
Illetéktelen beavatkozás életveszélyes
Felhatalmazás nélküli, „szakszerűtlen” áldozat következménye: a láng és füst ─ ionizált levegő ─ kisüléshez vezet: 3Móz. 10.1 Nádáb és Abíhú, Áron fiai, fogták a maguk szenes-serpenyőjét, tüzet tettek bele, füstölőszert raktak rá, és idegen tűzzel áldoztak az ÚR előtt, amilyet Ő nem parancsolt nekik. Ekkor tűz csapott ki az ÚR színe elől, és megemésztette őket; meghaltak az ÚR színe előtt.
4Móz. 16.35 Ezután tűz jött ki az ÚRtól, és megemésztette azt a kétszázötven férfit, akik füstölőszerrel közeledtek hozzá. Feszültség alatt – feltöltött állapotban ─ érintették
A feszültségmentesítő hordozó rudak használata
4Móz. 4.5 Amikor elindul a tábor, menjen be Áron a fiaival, vegyék le a betakaró kárpitot, és fedjék be azzal a bizonyság ládáját. Tegyenek arra delfinbőr takarót, terítsék le egy csupa kék bíborból készült ruhával (szigetelés a véletlen érintés elkerülésére), és dugják bele a rúdjait (biztonsági feszültség-mentesítés - rövidre zárja, kisüti a kondenzátort). A rudak használatának elmulasztása áramütéssel járhat: 1Krón. 13.7 Az Isten ládáját egy új szekéren vitték el Abinádáb házából, és Uzzá meg Ahjó irányították a szekeret. (nem használták a rudakat!)... 13.9 Amikor Kídón szérűjéhez értek, Uzzá kinyújtotta a kezét, hogy megfogja a ládát, mert megbotlottak az ökrök, ezért fellángolt az ÚR haragja Uzzá ellen, és lesújtott rá, mivel kinyújtotta kezét a láda felé, és meghalt az Isten színe előtt.
Az elektrotechnika határai
Nem hallgathatom el, hogy a fentiekben összefoglalt elektrotechnikai összecsengések ellenére a mai technológiával sem lehetne olyan berendezést építeni, amelyik elektrosztatikus feltöltődés alkalmazásával reprodukálná a Frigyláda körüli csodálatos jelenségeket - elsősorban a megfelelő villamos teljesítmény hiánya miatt. Mindazonáltal érdekes végiggondolni, hogy - a sok hasonlóság miatt - e csodák nem elektrotechnikai alapokra épültek-e.
Következtetés
Úgy gondolom, a fentiekben az olvasók is bepillanthattak azokba a jelenségekbe, amelyek alapján elképzelhetőnek tartom, hogy a Frigyláda (a Sátorral együttesen) elektromos folyamatokon alapuló berendezés volt. Bármilyen törvények és folyamatok működtek azonban a háttérben, a lényeg az, hogy a Szövetség Ládája kézzelfoghatóvá tette Isten vezetését, megjelenítette dicsőségét és csodálatos voltát.
Egyedül Istené a dicsőség!.
ferijo@gmail.com
(Becalélnek, a Húr unokáiának kései követője)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése